29.03.2024 15:10
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі два дні обговорюватимуть впровадження енергосервісних контрактів

Дводенний тренінг «Реалізація проектів з підвищення енергоефективності по моделі ЕСКО» , що розпочався 13 лютого 2018 року у Тернополі в рамках реалізації проекту «Польсько-норвезька допомога із підвищення енергоефективності в Україні», є першим із серії такого штибу заходів, які упродовж двох тижнів (до 23 лютого включно) проводитимуться у цьому та інших містах проекту – Вінниці, Білій Церкві, Житомирі та Коростені. Навчання здійснюється в рамках проекту, що реалізується Асоціацією польських  міст у партнерстві з Норвезькою Асоціацією місцевих і регіональних влад, Асоціацією міст України та Асоціацією «Енергоефективні міста України» завдяки підтримці Фінансового механізму європейського економічного простору та Норвезького фінансового механізму. Загальний менеджмент проекту здійснюється Міністерством інвестицій та розвитку Польщі. До участі у тренінгах запрошено представників малих та середніх українських міст-підписантів Угоди мерів.

Після привітальних слів заступника міського голови Тернополя Владислава Стемковського, координатора проекту з боку АПМ Аліції Стахов’як та координатора проектів і програм АЕМУ Віталія Волкова відбулася презентація досвіду та поступу Тернополя у царині енергоефективності. Про це учасникам заходу розповів завідувач сектору з питань енергозабезпечення міста Павло Савечко.

Після нього слово взяв радник проекту з правових питань Сергій Сільченко, який детально зупинився на питаннях правових засад реалізації енергосервісних проектів у бюджетному секторі, особливостях процесу закупівлі послуг з енергосервісу та основних етапах реалізації таких контрактів і ризиків, пов’язаних із цим процесом. Після короткої перерви на каву п.Сільченко запропонував практичну вправу із вирішення умовних проблемних ситуацій, що можуть виникнути в процесі впровадження енергосервісних контрактів у бюджетному секторі.

Про досвід польських міст в реалізації проектів за схемою державно-приватного партнерства та пов’язані із цим проблеми у своїй презентації розповів Бартош Корбус, співробітник Інституту Державно-приватного партнерства з Варшави.

По обіді питання розрахунку та вибору базової лінії енергоспоживання, визначення та розрахунку результатів впровадження енергосервісного договору та заходів з підвищення енергоефективності в рамках таких договорів розкрив технічний експерт проекту Юрій Лягутко. Нарешті, про перші практики реалізації контрактів за моделлю ЕСКО в Україні та виконану роботу у цій сфері в Білій Церкві в рамках чинного проекту розповів Сергій Сільченко.

Наступного дня учасники матимуть змогу почути доповідь експерта з технічного управління будівлями Елін Грет Будал про досвід норвезьких міст у впровадженні енерджі-перформенс-контрактів, а також відвідати об’єкти бюджетного сектора Тернополя, де було здійснено заходи із підвищення енергоефективності.

Андрій Кирчів. Фото автора

enefcities.org.ua