28.03.2024 11:12
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У скриньки тернополян надходять заяви про приєднання до умов постачання природного газу

gazУ поштові скриньки тернополян цього місяця почали надходити заяви про приєднання до умов постачання природного газу побутовим споживачам.  Що означають ці договори та як діяти у разі отримання такого договору пояснює голова наглядової ради ПАТ «Тернопільміськгаз» Віталій Бобрівець.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 р. № 2500 “Про затвердження Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам” обумовлено, що постачання природного газу побут побутовому споживачу здійснюється на підставі договору постачання природного газу (далі – Договір). Нова форма договору є типовою та публічною. Це означає, що умови встановлюються однаковими для всіх споживачів, а Договір може бути укладений лише шляхом приєднання споживача до запропонованого Договору в цілому. Договір не потребує двостороннього підписання. Для забезпечення приєднання до умов Договору усіх діючих побутових споживачів, об’єкти яких знаходяться в межах закріпленої території постачальника, ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» в установленому порядку надішле кожному побутовому споживачу Типову заяву-приєднання до умов Договору, – роз’яснює Віталій Бобрівець.

Якщо споживач не повернув постачальнику заяву-приєднання, фактом згоди споживача про приєднання до умов Договору є сплачений споживачем рахунок  ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» за поставлений природний газ та факт споживання природного газу після офіційного опублікування договору ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» відповідно до вимог “Правил”, за умови, що у споживача відсутній інший діючий постачальник.

-Підписати Заяву-приєднання необхідно для того, щоб ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» і надалі міг надавати послуги з газопостачання. Ніяких інших додаткових документів (договорів) споживачеві підписувати не доведеться, – зазначає Віталій Бобрівець, – Відтак, фактом згоди споживача про приєднання до умов Договору є підписана та повернута на адресу ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» заява-приєднання та/або сплачений споживачем рахунок ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» за поставлений природний газ, починаючи з 01.01.2016 р або споживання природного газу, починаючи з 01.01.2016 р.

Споживач зобов’язується у місячний строк повідомити ТОВ ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» про зміну будь-якої інформації та даних, зазначених в заяві-приєднанні. А саме, уточнити дані, про які йдеться в заяві: це – адреса, особовий рахунок, газові прилади, номер лічильника тощо. Споживач повинен звірити цю інформацію та у випадку розбіжностей виправити її.

Тернополяни отримають одну заяву-приєднання від ПАТ «Тернопільміськгаз» (про приєднання до газових потужностей) і ще одну – від ДП «Газпостач» (про постачання газу). В цих заявах зафіксовані всі дані, які відомі по споживачу. Якщо він погоджується на умови заяви, то він повинен підписати цю заяву-приєднання і також повернути в ПАТ «Тернопільміськгаз» і ДП «Газпостач». Навіть якщо споживач не поверне заяву-приєднання і відповідні інші документи – вона вважається такою, що споживач згідний з її умовами.. У випадку якщо споживач не погоджується з умовами і відмовляється підписувати заяву, то він зобов’язаний припинити постачання природного газу та обрати іншого постачальника газу, – каже голова Наглядової ради.

Як пояснює фахівець, немає різниці, чи є у споживача газовий лічильник, чи він сплачує у відповідності до встановлених норм – заяви-приєднання все-рівно потрібно буде заповнити. До речі, тих, у кого лічильника немає, невдовзі чекають зміни.

  • Законодавець визначив, що буквально до року – півтори по всій Україні буде забезпечено споживача лічильником природного газу, – зазначає Віталій Бобрівець. – Встановлення лічильників здійснюється за рахунок коштів ПАТ «Тернопільміськгаз», але, якщо споживач хоче встановити лічильник швидше, то він, безумовно, може  це зробити, але за власний кошт.

Віталій Бобрівець каже, впродовж місяця-півтора усім тернополянам доставлять заяви-приєднання працівники відповідних газових установ. Разом із цими додатками людям вручатимуть роз’яснювальні листи. Також всю необхідну інформацію можна знайти на сайтах «Тернопільміськгазу» та «Газпостачу».

Адміністрація ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»