24.04.2024 16:16
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У “Сквері Миру” – осиротіла туя

tuya (3)Нещодавно ми повідомляли про те, що зловмисники вкрали два із нещодавно висаджених у «Сквері Миру» дерев. Маленькі кулясті туї на новому місці не прожили й двох тижнів, як їх поцупили. Висадження дерев було здійснене сьомого листопада, а вже двадцять восьмого листопада тут залишилося одне осиротіле деревце.  Такі дії тернополян, цілком зрозуміло, дивують та обурюють. та, як сумно жартує Олег Соколовський, начальник відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР”, у Тернополі «працює» «любитель» садівництва, який дбає про те, щоб екологічний баланс у природі не порушився, адже крадій, напевне, десь висадив вкрадене деревце. Фахівець каже, що значно гірше і образливіше, коли дерева просто нищать, відламують верхівки саджанців.

Анна Леськів, координатор акції “Дерева миру”, вважає, що такі дії викликають лише обурення.

– Мене обурило те, що “Дерева миру” викрали. Звичайно, що Олег Іванович Соколовський попереджав мене про небезпеку і про те, що деревам можуть “допомогти вкорінитись”, однак, ми все ж вирішили висадити туї у “Сквері Миру”. А зараз маємо результат: лише одне деревце “вижило”. Я на 100% впевнена, що усі десять саджанців зникли за сприянням однієї людини, і не здивуюсь, якщо наш “мисливець за туями” проживає недалеко від скверу. Зрозуміло, що таку справу ніхто розслідувати не буде, але мене це не надто засмучує. А от коли хочеться зробити щось корисне на благо суспільства, з’являються ті, котрі дбають лише про себе. Побачимо, що принесе новий 2016-й рік і чи будуть організовуватись схожі акції. Проте, впевнена, що спрацює “метод бумерангу”: якщо ти зробив щось погане – той повернеться воно тобі згодом. Тому, пропоную робити хороші справи, які б сприяли розбудові громадянського суспільства в Україні.

Звернення з приводу крадіжок дерев до правоохоронних органів не дають результатів, оскільки знайти таких цинічних злодіїв непросто. Також неможливо облаштувати кожне дерево камерою спостереження. Відтак екологи  сподіваються, що тернополяни нарешті навчаться цінувати озеленення міста та перестануть перешкоджати цьому процесу.

Нагадаємо, що впродовж минулого року зловмисниками у Тернополі викрадено вже декілька каштанів “Бріотті”,невідомі вкрали блакитну ялинку на Східному масиві, а нещодавно із Скверу Кобзаря “любителі рослин” поцупили Тарасову вербу”, також невідомі вкрали саджанець «Адамового дерева» на вул. Кн. Острозького, 45. І це, на жаль, лише частковий перелік, який стосується тільки щойно висаджених молодих дерев.

Управління житлово-комунального гсоподарства, благоустрою та екології ТМР