28.03.2024 19:12
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У ДП «Газпостач» вперше надрукували квитанції з QR кодами

Оновлені квитанції за спожитий природний газ отримають цього місяця споживачі ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз». Вперше у Тернополі на квитанціях буде  зображений QR – код (quick response code) платника. Працюватиме новація на базі ПриватБанку, який і запустив в Україні технології миттєвої безконтактної оплати комунальних платежів за допомогою QR-кодів і мобільного додатка Privat24. Систему оплати комуналки за QR-кодом вже запущено в Полтаві, Маріуполі, Черкасах та Івано-Франківську. Відтепер оцінити переваги зможуть і тернополяни.

Також, як ми вже повідомляли, вже у березні в платіжні квитанції за газ внесуть графу, де  крім обсягів газу, буде вказуватися спожита енергія від згоряння газу, тобто обсяги газу за лічильником будуть переводитися в одиниці енергії (кВт/год, Гкал, МДж).

Оплата комунальних платежів за допомогою QR-коду проходить швидко, просто і виключає помилки в реквізитах, зазначив  керівник регіонального прес-офісу «Приват Банку» Олександр Жильцов. Для цього достатньо завантажити на смартфон мобільний додаток Privat24, перейти в «Мої платежі» > «Новий платіж» та відсканувати QR-код на квитанції. Ті, у кого ще немає смартфону, можуть здійснити оплату через QR-код у відділеннях ПриватБанку за допомогою планшета співробітника відділення.

Активну участь у розробці технології приймали представники ПП «Укрспецінформ», які мають намір найближчим часом втілити таку можливість і для усіх обслуговуючих підприємств та ОСББ, а також для підприємств, що здійснюють вивезення ТПВ.

Довідка: QR-код (quickresponse) – це новий вид штрих-коду, в якому кодується різна інформація (адреси, номери і т.д.). Його використовують для компактного кодування певної інформації, яку можна швидко зчитати за допомогою спеціальних сканерів. QR-код – це двомірне зображення, в яке закладається певний текст або цифри

Переваг порівняно зі звичайним штрих-кодом у нього два – це простота сканування і обсяг даних. Читати код може будь-який мобільний пристрій з фотокамерою і спеціальним ПО, а завдяки системі корекції помилок інформацію можна розшифрувати навіть при пошкодженні 30% коду.

Адміністрація ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»