28.03.2024 19:03
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернополяни будуть платити лише за фактично спожите тепло

natalia_krasickaНещодавно були прийняті зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. №630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», згідно яких плата за централізоване опалення повинна враховувати зміни температурного режиму. Споживачі отримали платіжки з більшими сумами та перерахунками і масово звертаються в КП «Тернопільміськтеплокомуненерго”.

Громадянська мережа ОПОРА попросила роз’яснити ситуацію Наталію Красіцьку, начальника служби збуту міських тепломереж.

Пані Наталю, розкажіть нам про нововведення.

– З 19 грудня 2015 року вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України, згідно якої внесені зміни щодо надання послуг та нарахування постачання гарячої води, де враховується температурний режим при нарахуванні плати за централізоване опалення. Тобто, з 19 грудня змінюються нарахування за послуги, а тариф залишається такий, як і був – 14,88 грн. Він прийнятий Національною комісією і використовується при розрахунках плати в кожному конкретному місяці.

Як тепер здійснюється розрахунок? І чи дійсно громадяни будуть платити лише за спожите тепло?

– Для розрахунку тарифу використовується середня температура в опалювальному сезоні, яка притаманна в нашому регіоні. Це -0,5 0С. А для розрахунку в січні ми брали +4,3 0С (середньомісячна температура). Ця різниця і викликала дорахунок, що обурило наших споживачів. Хоча перший перерахунок відбувся з 19 грудня, де ми отримали тариф 13,69 грн, бо середня температура була +2-5 0С.

В січні температура впала, про що нас повідомили і ми маємо відповідні документи, тому тариф вийшов 17,93 грн. Що буде в лютому – можемо сказати лише в березні, коли отримаємо середній показник температури. Якщо температура буде вища ніж 0,5 0С – нарахування буде здійснюватися за меншим тарифом. Таким чином споживачі сплачуватимуть за фактично спожиті послуги протягом місяця залежно від температури повітря.

Орієнтовна плата за 1 кв. м опалювальної площі залежності від середньомісячної температури зовнішнього повітря

tabl

        

Як ви визначаєте середньомісячну температуру?

– Дані про температуру зовнішнього повітря надходять до теплопостачальних організацій від Українського гідрометеорологічного центру. Визначаємо середньозважений показник щодо температури повітря кожної доби розрахункового періоду і в кінці виводимо середньомісячну температуру.

Чи можуть споживачі самі провести нарахування?

– Так, звичайно. Якщо споживач має правильно виміряну температуру, то може звернутися до нас, ми детально роз’яснимо, як за формулою можна провести нарахування, і дамо відповіді на усі запитання.

Як ви гадаєте, чому виникла необхідність по-іншому проводити розрахунки?

– На скільки ми розуміємо, це все робиться для добробуту населення. Щоб споживачам було комфортно і вони платили лише за надані послуги. Адже, коли будуть теплі місяці, то економія буде відчутною. У нас вийшло велике навантаження на найхолодніший місяць, і тому відбулася паніка у споживачів, звідки взялися такі суми. Ближче до весни ми зможемо відчути ефективність такого нарахування.

Люди, які мають субсидії, отримують обов’язкову плату, яку їм визначили структурні підрозділи з питань соціального захисту населення. Ми подаємо інформацію щодо перерахунків. А решта мусить звикнути до нової методики нарахування.

Хто несе відповідальність за правильність нарахування і як можна цей процес проконтролювати?

– За те, чи правильно ми нарахували і чи підтверджені дані, несу відповідальність я як керівник відділу. Можна, як я вже говорила, звернутися до нас і ми разом все прорахуємо. Що ми й робимо вже два тижні.

Адже ми повинні заспокоїти нашого споживача і показати, що нарахування виконані правильно.

 

Підготувала регіональний прес-секретар

житлово-комунальних та енергетичних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Наталія Радковська