29.03.2024 03:55
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Програма енергоефективності дозволить економити на оплаті за тепло

unnamed (19)Спеціалісти управління ЖКГ Тернополя презентували «Програму енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду Тернополя». Нова програма дозволить економити на оплаті тепла за рахунок модернізації будинків.

Європа вже давно економить таким способо, адже там програми термомодернізації діють більше 10 років.

– Найбільшими споживачами енергоносіїв у м. Тернополі є населення і бюджетні установи. Якщо брати розрахунки по населенню – то це орієнтовно 5 млн. кв. м. житлового фонду. Споживають вони, орієнтовно 130 млн. м. куб. природного газу в рік. Для прикладу, такий самий житловий фонд в Німеччині споживає  лише в межах 10 млн. м. куб. природного газу в рік, – розповідає міський голова Тернополя Сергій Надал.

Програма діє за принципом співфінансування: 70% – з міського бюджету, 30% – повинні оплатити самі мешканці будинку. Фахівці пояснюють, що для того, щоб утеплити житло, варто застосувати не одну технологію. Це цілий комплекс робіт, який включає в себе встановлення індивідуального опалення, утеплення фасадів та горища, заміну вікон та дверей на енергозберігаючі, тощо.

До слова, утеплення фасадів дозволяє зменшити тепловтрати до 40%, але воно є дуже дороговартісним. Економію коштів в межах 30% для будинку із централізованим опаленням можна досягти шляхом встановлення індивідуального теплового пункту погодного регулювання.

– Ми не ставимо вимоги, щоб участь у програмі брали лише ОСББ. Це може бути також і будинковий комітет чи балансоутримувач. Але потрібно, щоб хтось цю роботу організував. Додаткові питання мешканці можуть озвучити за номером телефону 52 58 33, або завітавшии до управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології (вул. Коперника,1/209), – каже завідувач сектору з питань енергозабезпечення Павло Савечко.

Реалізовувати Програму енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду м. Тернополя впродовж 2015-2020 років.

Семенченко Владислав, «Школа молодого реформатора»