29.03.2024 03:37
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

«Парк Здоров’я» заплановано відкрити до Дня міста

park (2)Роботи з облаштування «Парку здоров’я» у Тернополі тривають. Як розповідає заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олег Соколовський, перший етап запланованих робіт має бути завершений до десятого серпня.

  • – Облаштування «Парку здоров’я», яке розпочалося весною 2015 року, заплановано здійснити в три етапи. Роботи з благоустрою здійснять на 9 гектарах регіонально-ландшафтного парку «Загребелля», центральна алея матиме довжину 724 м. кв., стежки- 452 м. кв., велосипедна доріжка – 241, 13 м. кв. Передбачено, що у «Парку здоров’я» буде спортивний (150 кв. м) та дитячий (250 кв. м), оглядовий (пергола) майданчики, вздовж алей встановлять лавки для відпочинку.

При вході в парк планується встановлення кіосків, де можна буде придбати воду, морозиво. У парку об’єктів торгівлі не передбачено, адже це – це «Парк здоров’я», а не парк розваг. Однак питання буде регулюватися, бо потреба розвитку інфраструктури може виникнути в процесі функціонування цієї зони і у залежності від потреб користувачів, – пояснює Олег Соколовський.

Фахівець каже, що ідея відродити рекреаційну зону у регіонально-ландшафтному парку «Загребелля» є раціональною, адже до початку робіт це був просто ліс. Здійснивши роботи із благоустрою та облаштувавши пішохідні та велодоріжки і відпочинкові зони, він перетвориться у сповнений життям куточок міста, де з задоволенням можна буде провести час.

– Є декілька факторів, у яких полягає актуальність будівництва «Парку здоров’я». регіонально-ландшафтний парк «Загребелля» не виконував своєї безпосередньої функції – рекреації, адже в парку не було доріжок, комунікативних структур для відпочинку. Отже зараз тривають роботи із підтвердження та відновлення його статусу – зараз це ліс, а буде парк.

Другим фактором є той, що немає організованої відпочинкової зони саме у цій частині міста.  Логістика відпочинку має бути багатовекторна: людина може при бажанні  поїхати відпочивати у центр чи у інший мікрорайон міста, але така можливість у неї має бути неподалік від дому.  Відпочинкові зони мають бути облаштовані у всіх мікрорайонах міста, відтак у Тернополі тривають роботи над втіленням цього задуму.

Третій фактор – прецедент збереження зелених зон. Ця частина парку тепер «оживе», чим доведе свою необхідність людям. Тут тернополяни будуть здійснювати прогулянки, займатимуться спортом, тут прибиратимуть двірники, будуть обрізати гілки тощо. Тобто, це вже не буде занедбане місце, хащі, а місце, адаптоване для відпочинку та активного проведення часу, – каже Олег Соколовський.

Нагадуємо, що роботи із облаштування «Парку здоров’я» здійснює ПП «Кульба». Перший етап облаштування «Парку здоров’я» – близько 900 тисяч гривень, загалом на втілення трьох етапів – близько 3 мільйонів.

До слова, для любителів екстриму у Тернополі до Дня міста має запрацювати також екстрим-парк, до облаштування кого вже розпочали підготовчі роботи.  Тривають роботи також із реконструкції бульвару Дмитра Вишневецького, а днями працівники підрядної організації розпочнуть роботи із капремонту бульвару Пантелеймона Куліша.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР