28.03.2024 20:54
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Олександр Башта доглядає за ялівцем поблизу скверу Кобзаря

bashta (11)У Тернополі триває двомісячник благоустрою. Долучитися до нього можуть і тернополяни, адже у його рамках передбачено провести дві загальноміські толоки. Громадський активіст Олександр Башта вирішив не чекати, поки його покличуть до роботи.  Він сам звернувся до управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР і запитав, чи можна доглядати за ялівцем козацьким, що росте поблизу скверу Кобзаря у центрі Тернополя. Його пропозицію фахівці відділу благоустрою та екології зустріли з ентузіазмом, адже такі прояви громадянської активності завжди вітаються та підтримуються.

Ялівець козацький  – це хвойний чагарник, який швидко розростається в ширину і утворює щільні зарослі, які потребують постійного ретельного догляду. Пан Олександр розповідає, що вже не вперше бере під опіку «міську» рослину.

  • У мене є власний ботанічний сад, однак я не хочу обмежуватися лише його доглядом. Приміром, впродовж двох кількох років я доглядаю за акаціями на вулицях Кн. Острозького та А. Чехова. Мені дуже подобаються ці дерева, бо вони красиві та благородні. Я захоплююся мистецтвом «нівакі» (різновид топіарного мистецтва), який дозволяє формувати крони дерев у вигляді своєрідних «шапочок», а акації є саме тими деревами, з яких найлегше зробити витвір мистецтва.

А оскільки у моєму саду є всі види ялівцю, які можуть рости у наших широтах, то я вирішив спробувати доглянути і за ним. Сподіваюся, що восени вже можна буде оцінити результат.

Днями пан Олександр приїхав до скверу Кобзаря, щоб вшанувати пам’ять великого поета, і звернув увагу на те, що ялівець, який росте неподалік, вже потребує професійного впорядкування. Відтак буквально того ж дня, озброївшись необхідними інструментами, взявся за роботу. Допомагала йому двірник Галина Іськів, яка звільняла тротуар від зрізаних гілок. Жінка сама підійшла до пана Олександра та виявила бажання допомагати йому прибирати залишки рослини.

Олександр Башта планує обрізати всі сухі та старі гілки, щоб рослина могла «дихати» та випускати молоді пагони. До чоловіка під час роботи підходять перехожі  і цікавляться особливостями догляду за ялівцем. Пан Олександр охоче ділиться досвідом та зауважує, що йому буває непросто впоратися із роботою через обмежені фізичні можливості, то ж не відмовився би від допомоги. Якщо у Тернополі є бажаючі разом із Олександром Баштою втілювати своє вміння догляду за рослинами на вулицях міста – пишіть нам на скриньку komun.press@gmail.com.

Зробимо наше місто красивим разом!

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР