28.03.2024 13:15
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

На свята активізуються «комунальні» шахраї

Вчора, 28 грудня, до чергового управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР зателефонували тернополяни із повідомленням про те, що невідомі особи залишають в дверях повідомлення начебто від КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».

Як розповів черговий, в повідомленні йдеться про те, що у помешканні буде здійснюватися обстеження фахівцями КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», а саме  – заміри температури. Як зазначають в повідомленні, до них надійшли скарги від сусідів начебто про недостатній обігрів помешкання, від чого страждають інші жителі. Також у повідомленні рекомендують мешканці квартири споживати певну кількість кубів впродовж доби. Зазначено час і дні, коли начебто фахівці мають прийти проводити обстеження, при цьому вони посилаються на неіснуючий наказ Тернопільської міської ради. Що цікаво,  у мешканки квартири а також у її сусідів індивідуальне опалення, відтак це викликало здивування і стало причиною звернення до управління. Ймовірно, що користувачі, у яких користуються централізованим опаленням, також отримали такі повідомлення, і, цілком можливо, повірили, що незабаром їх провідають інспектори КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».

Заступник директора КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Богдан Миськів зазначає, що їхнє підприємство не має жодного стосунку до таких повідомлень та радить тернополянам бути обачними.

  • Можливо це якась злодійська схема, можливо шахраї хочуть перевірити, чи людина є вдома. Наголошую: представники КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» не ставлять повідомлень у двері, адже вони є індикатором для злочинців. Крім того без ініціативи самих споживачів фахівці КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» не здійснюють замірів температури повітря у квартирі.

Наполегливо просимо тернополян бути уважними та не нехтувати своєю безпекою. Не допускайте до своїх помешкань підозрілих людей. Якщо плануєте провести святкові дні за містом, то просіть сусідів, щоб вони забирали будь-які оголошення з дверей, адже вони красномовно свідчать про те, що господарів немає вдома.

До слова, це вже не перший випадок у Тернополі, коли шахраї видають себе за працівників житлово-комунальної галузі. Щоразу вигадуючи щось нове, вони вводять в оману довірливих людей та неправомірно збагачуються. Радимо вам прогоялнути наступні пубілкації на нашому сайті, щоб орієнтуватися у деяких хитрощах “комунальних” шахраїв.

У 2015 році масово працювали “віконні” шахраї, які пропонували людям встановити вікна  представляються працівниками ЖЕКу або Тернопільської міської ради та пропонують взяти участь у програмі енергозбереження.  На той момент програма термомдернізації ще не втілювалася. Відтак люди сплачували кошти невідомим особам, яких згодом більше ніколи не бачили. Для того, щоб взяти у ній участь, мешканці самі повинні проявити ініціативу і подати відповідні заявки до сектору енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології  ТМР.

У 2016 році шахраї, прикриваючись державною програмою, від імені Держенергоефективності проводили агітацію населення до придбання у них в кредит енергоефективного обладнання і матеріалів. У зв’язку з цим агентство повідомило: Держенергоефективності не має регіональних представництв і співробітників, які були б уповноважені ходити по домівках громадян із пропозиціями брати у них в кредит обладнання та матеріали за цією програмою.

Традиційним є шахрайство, коли зловмисники представляються водоканалівцями або ж електриками. Буквально місяць тому невідомі особи представлялися журналістами одного з місцевих засобів масової інформації, при цьому випитували у жителів дані про оплату ними комунальних платежів тощо. Зауважте, що перша задача шахраїв — довідатися, коли в квартирі немає нікого з дорослих, для цього вони стежать або випитують у балакучих сусідів. Для цього проводять різноманітні “опитування”, “збори коштів на доброчинність”, “розпродажі” тощо. Це лише незначний перелік способів, якими орудують зловмисники. Тому настирливо рекомендуємо остерігатися шахраїв та навчати цьому своїх дітей.

Тернопіль житлово-комунальний