28.03.2024 21:38
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

На підливання зелених насаджень на оновленій “Циганці” щоденно йде 15 тонн води

pidlyv (12)

28 серпня тернополянам презентували оновлену “Циганку”. Місце стало улюбленим для багатьох  мешканців міста ще задовго до завершення реконструкції, а після проведення робіт із капітального ремонту оглянути новинку щоденно приходять сотні містян та гостей Тернополя. Окремих активістів дуже схвилювало те, що дерева, висадженні у зелених зонах, почали скидати листя. Насправді ж скидання листя впродовж перших днів після пересаджування – природнє явище для дерев виду “Липа серцелиста”, пояснили представники підрядної організації. Тут підтвердили, що несуть гарантійні зобов’язання, і якщо котресь із дерев загине, то його замінять іншим. Загалом на “Циганці” було висаджено понад три десятки дерев – лип, кленів та катальп. Саджанці кленів та катальп перебувають у доброму стані, їхнє листя не змінило свого вигляду, то ж, цілком можливо, що вони адаптуються до нових умов легше, аніж липи. Зауважимо, що усі саджанці – великорозмірні, деревам уже по десять років, відтак висаджували їх фахівці розсадника. Втім,  у разі, якщо дерева все ж не випустять листя наступного року, то представники підприємства зобов’язалися  замінити їх новими саджанцями.

Тим часом тернопільські комунальники виконують усі вказівки фахівців, зокрема – здійснюють активне підливання дерев від першого дня їхнього життя у Тернополі. Водій поливального автомобіля Володимир Гладун зауважив, що дерева були висаджені за декілька днів до відкриття “Циганки”, тож від того дня на полив дерев  і газонів пішло вже близько сотні тонн води. Адже щоденно для зволоження ґрунту, на якому ростуть зелені насадження,  водій тричі впродовж дня наповнює цистерну із водою, відтак витрачає не менше 15 тонн води для здійснення підливання.

– Хоча дерева висаджені буквально у двох кроках від ставу, то ж ґрунт тут доволі зволожений, все ж з моменту їх висадки ми здійснюємо рясне підливання.  Оскільки ділянка доволі велика, підливання здійснюється фактично впродовж всього дня.  Звісно ж, намагаюся поливати тоді, коли тут прогулюється менше людей. Відро  не зарадить – одне дерево потребує не менше п’ятидесяти літрів води за один сеанс підливання. Рясно поливаю і газони, яким треба чимало вологи, щоб прижитися. Зауважив, що там де чорнозем – трава зеленіє, а де більш піщаний ґрунт, біля лінії піщаного пляжу, вимагає більш ретельного догляду, – розповів Володимир Гладун.

Такий інтенсивний полив нещодавно висаджених дерев будуть здійснювати у  відповідності до рекомендацій  ще декілька днів. Згодом рослини мають адаптуватися і не потребуватимуть посиленого догляду.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР