28.03.2024 17:27
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Від сьогоднішнього дня листя у Тернополі прибиратимуть спеціальним “пилососом”

pylosos-2Як повідомив заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олег Соколовський, сьогодні на вулицях міста вперше працює нове обладнання для збору листя. Випробовували його в першій половині дня на вулиці Соломії Крушельницької.

– Всмоктувальний прилад, який ми сьогодні випробовуємо, має здатність не лише засмоктувати листя, але й подрібнює його на дрібну фракцію. Не боїться нова техніка і каштанів, дрібних гілок – все подрібнюється у спеціальній ємності. Це – навісне обладнання, яке кріпиться до будь-якого транспортного засобу, що є більш раціональним, аніж купувати цілий автомобіль для збору листя, – каже Олег Соколовський. – Пиловсмоктувальний прилад для листя був придбаний на доручення міського голови, адже старе обладнання вже вийшло з ладу. Цей агрегат дозволяє прибрати сміття в рази швидше, ніж мітлою або граблями. Конструкція ж і принцип його роботи дуже прості: засмоктуючи листя та інші відходи, подрібнювач ріже його на дрібні тирсу. До речі, утилізоване органічне сміття з шишок, листя і гілок можна використовувати в якості добрива для рослин.

Як розповів Олег Соколовський, до цього боротися тернопільським комунальникам з опалим листям допомагав фуражир – листозбиральна машина. Та пропрацювавши майже чотири десятки років, це обладнання застаріло і вийшло з ладу, тому його довелося замінити на більш сучасне.

– Осінь та зима – дуже складний період для двірників, адже коли починається листопад, їм доводиться замітати листя, позбирати його в пакети, потім завантажити на техніку. Для цього потрібні були десятки людей, а із “пилососом” може впоратися одна людина, адже техніка значно полегшує та пришвидшує цю складну роботу, – зазначив Олег Соколовський.

Фахівець пояснив, що у відповідності до інструкції, прилад зараз працює лише на половину потужності, а вже через тиждень можна буде пробувати запускати його на всі сто відсотків. Випробувавши нову техніку Олег Соколовський зазначив, що вона надзвичайно потужна, навіть при тому, що працює не на повну потужність.  Подрібнене обладнанням листя наразі вивозитимуть на смітєєзвалище, та якщо когось зацікавить цей матеріал для компосту чи для інших цілей, то охочі можуть звертатися до управління.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР