29.03.2024 07:38
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Доступ до дахів багатоповерхівок можуть мати лише комунальники

symonenka_4 (8)Минулого тижня у Чернівцях сталася трагедія, яка обернулася справжнім чудом: 19-тирічна дівчина впала з покрівлі в проміжок між двома 9-типоверховими житловими будинками і залишилася живою та майже неушкодженою – медики констатували відкритий перелом ноги. Коли рятувальники приїздили на місце пригоди, з’ясували, що на даху будинку була не тільки вона, а ціла компанія. Однак потерпілу ніхто не штовхав, вона впала через власну необережність.

Тернопільські комунальники  нагадують: покрівля – не місце для прогулянок чи для влаштування романтичних вечорів.

Окрім цілком зрозумілої небезпеки перебування на дахах багатоповерхівок, є й інша обставина: любителі відпочинку під самими хмарами руйнують цілісність покрівель.

–          Перебування сторонніх осіб на покрівлях заборонене, адже у тернопільських багатоповерхівках не передбачено терас для влаштування побачень чи зустрічей. Можливо, вони є у новобудовах, які ще не здані в експлуатацію. А от доступ до покрівель будинків, які вже експлуатуються, можуть мати лише працівники підприємств, що обслуговують будинки та прибудинкові території, – наголошує начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду Анна Муца.

За словами фахівця, ключі від покрівель та горищ повинні мати лише працівники обслуговуючого підприємства, а виходи туди мають бути замкнені: мешканцям на горищах немає чого робити.

–          Часто горища бувають відчинені, а доступ туди мають діти та підлітки, працівники кабельних та інтернет–підприємств, які без наявності відповідних дозволів здійснюють роботи на покрівлях, тим самим руйнуючи їх. Часті гості на покрівлях так звані «руфери», бажаючі зробити вдалий кадр. Попри наші застереження, мешканці воліють мати ключі від покрівлі вдома «про всяк випадок», тому виготовляють для себе дублікати. А при бажанні встановити додаткову антену – дозволяють собі зруйнувати колодку, тим самим відкриваючи доступ до покрівлі усім охочим.

Як вже зазначалося вище, ризик, який несе відпочинок на висоті стосується безпосередньо “відпочивальника”, а от пошкодження покрівлі, спричинені недобросовісними людьми, падають на плечі усіх мешканців багатоповерхівки. Адже кошти з квартирної плати, які можна було б використати на щось інше,  доводиться витрачати на поточний ремонт покрівель, який здійснюють працівники підприємств, що обслуговують житловий фонд і прибудинкові території. Як повідомила заступник директора ПП «Люкс» Катерина Садівник, підприємством цьогоріч заплановано здійснити поточний ремонт покрівель у вісімнадцяти будинках, що обслуговуються підприємством.  Станом на сьогоднішній день роботи здійснено у майже у всіх будинках, де це було заплановано (всього- 1500 м).

–        Для того, щоб з’ясувати, чи у належному стані перебуває покрівля, підприємство здійснює сезонні (осінній та весняний ) огляди, крім цього, підставою для проведення обстеження покрівлі може стати звернення мешканця того чи іншого будинку. У такому випадку обстеження проводять спільно із представником квартири, від якої надійшла скарга на протікання, згодом його попереджають про початок здійснення ремонтних робіт і мешканець при бажанні може слідкувати за роботою працівників. По завершенню робіт, мешканцю, який звертався, пропонують підписати акти виконаних робіт. Дехто підписує відразу, хтось відтерміновує підписання до першого дощу, після чого підписує акт, – розповідає Катерина Садівник. – Найчастіше скарги від мешканців надходять у час танення снігу або після сильних злив. Всі такі звернення розглядаються  по мірі їхнього надходження і формуються у списки почерговості виконання робіт.

Фахівець зазначила, що не завжди вдається безпомилково визначити обсяги ремонтних  робіт, у цьому полягає великий мінус рубероїдного покриття. Після осіннього огляду працівники підприємства складають план на ремонт певної кількості метрів, та у процесі роботи вносяться корективи. Буває, що заплановано здійснити поточний ремонт незначної частини покрівлі, але у процесі роботи виникає  потреба відремонтувати більшу площу. Якщо ситуація критична – підприємство звертається до управління житлово-комунального господарства із пропозицією здійснити капітальний ремонт покрівлі. До слова, поточним вважається ремонт, який охоплює не більше 10 % покрівлі, якщо ж обсяг робіт більший – то це вже капітальний ремонт.

– Сторонні люди пошкоджують цілісність покрівлі, що спричиняє проблеми для жителів останніх поверхів та зайві витрати для балансоутримувачів. Розпиваючи алкогольні та інші напої на покрівлях, недобросовісні люди залишають там сміття, яке потім потрапляє у водостічні мережі та блокує їхню роботу, що також спричиняє шкоду мешканцям, – наголосила Катерина Садівник.

Комунальники просять тернополян терміново повідомляти про присутність сторонніх осіб на даху представникам правоохоронних органів. У цілях запобігання нещасним випадкам та руйнуванню покрівель  просимо також повідомляти про незачинені горища у керуючі компанії.

Фахівці відділу відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду наголошують: покрівля – не місце для засмаги, для прогулянок чи для влаштування романтичних вечорів. Ключі від покрівель та горищ повинні мати лише працівники ЖЕКу, а виходи туди мають бути замкнені: мешканцям на горищах немає чого робити.

До слова, для того, аби будинок внесли до переліку тих, які будуть капітально відремонтовані у 2017 році, тернополянам варто написати колективну заяву на ім’я міського голови. Не зайвим буде звернення від депутата, який курує даний округ. Представники обслуговуючого підприємства, у свою чергу надають до управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР сформований на основі осінніх оглядів список пропозицій щодо потреби у капремонті покрівель будинків. Також при формуванні списку об’єктів обов’язково беруться до уваги доручення міського голови. Остаточний перелік покрівель, які будуть відремонтовані у наступному році, формується після затвердження бюджету та за погодженням депутатських комісій  з врахуванням звернень громадян, депутатів, громадян

Тернополяни викидають сміття навіть на дахи власних багатоповерхівок

Покрівля – не місце для засмаги

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР