18.04.2024 13:25
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

«Дні сталої енергії» у Тернополі стануть традиційним заходом

afishaВпродовж 16 та 17 жовтня наше місто було своєрідним інформаційним центром для тих, хто прагнув дізнатися про енергоефективність – тут проходили «Дні сталої енергії». Для багатьох країн світу така практика вже є звичною, а у Тернополі вони були проведені вперше. У рамках проведення “Днів сталої енергії”, підготованих сектором енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР,   були передбачені заходи для різновікових категорій та для людей з різних соціальних прошарків.

 Енергоефективності навчають в тернопільській школіshkola_24 (31)

Для всіх бажаючих у «Палаці кіно» на вул. І. Франка була проведена виставка енергозберігаючого обладнання та технологій, де підприємства Тернополя, Києва та Львова, які продемонструють переваги енергоефективного освітлення, енергозберігаючих вікон, геліосистем, теплових насосів, теплових пунктів, альтернативних джерел енергії та інших сучасних інженерних рішень. Впродовж двох днів у “Палаці кіно” транслювалися екологічно-просвітницькі фільми. Тернополяни мали змогу дізнатися також, що у Тернополі є школа із кабінетом сталої енергії, де школярі змалечку вивчають премудрості енергоефективності та навіть беруть участь у міжнародних конкурсах (про це ми розповімо згодом). Та маленькі тернополяни, які не є школярами даного навчального закладу, можуть навчатися енергоефективності за допомогою мультфільмів.

 

 utepl-5Який злочин роблять тернополяни проти самих себе?

Відвідали виставку та заслухали тематичні доповіді представники підприємств, що обслуговують житловий фонд та прибудинкові території  у Тернополі та інших комунальних підприємств Тернополя та керівники ОСББ м. Тернополя. Нагадаємо, що доповідачами були спікери з Тернополя, Харкова, Києва та Львова. Та, на жаль, семінари про енергоефективність в житлових будівлях та на об’єктах сфери ЖКГ та про енергоменеджент в громадських будівлях зацікавили лише невелику кількість тернополян, хоча подібні знання в умовах сьогодення, доцільні для кожного пересічного українця.

Як зауважив місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА vystavka (18)Андрій Мартишко, вчитися енергоефективності українці мають змалечку, для того, щоб уміти не тотально економити, а використовувати стільки, скільки потрібно.  Експерт Асоціації «Енергоефективні міста України» Дмитро Леськів наголосив на тому, що не всі мешканці уміють правильно утепляти свої помешкання, не порушуючи закону. Як зауважив фахівець, основним злочином проти самих себе та свого житла, є так зване клаптикове утеплення фасадів багатоповерхівок.

 

Тернопіль надолужує втрачене, впроваджуючи інноваційні проекти

Заступник міського голови з питань міської інфраструктури Владислав Стемковський каже, що до 2011 року енергоефективністю у Тернополі системно не займались. Однак сьогодні місто активно надолужує втрачене.dse

– Ми плануємо, що «Дні сталої енергії» стануть традиційними, адже з огляду на все, що відбувається, у нас повинен бути рік сталої енергії, а то й роки, а згодом – епоха сталої енергії. Ми з вами переконалися в останні роки, що енергія – це не тільки комфорт, сервіс і цивілізація, це ще і незалежність та енергетична безпека, – каже Владислав Стемковський.

На жаль, попри те, що всі заходи у рамках «Днів сталої енергії» неодноразово анонсувалися та були безкоштовними, тернополяни не проявили активності та зацікавленості. Представники підприємств, які брали участь у виставці енергозберігаючого обладнання підтвердили – vystavka (39)містяни не поспішають навчатися та втілювати у життя знання про енергоефективність. Щоправда, зовсім інша життєва позиція у жителів приватних садиб: вони докладають максимум зусиль для того, аби утеплити своє помешкання та скоротити витрати енергоносіїв. Натомість, лиш одиниці мешканців багатоповерхівок цікавляться можливими технологіями, а більшість вперто не хоче усвідомлювати себе власниками будівлі включно із покрівлями, підвалами та сходовими клітками.

Щоб бути енергоефективними, варто єднатися

Завідувач сектору енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Павло Савечко повідомив, що варіанти є, та потрібна ще ініціатива громадян.

itp (9)– Об’єднавшись, мешканці багатоповерхівок мають чимало можливостей раціонально підійти до термомодернізації, як, приміром, це зробили жителі будинку на вулиці Лук’яновича, 1. Тут встановили перший у житловому фонді Тернополя індивідуальний тепловий пункт погодного реагування, який допоможе суттєво економити теплоносії.

Чотирьохсторонній договір про встановлення ІТП був укладений у вересні цього року. У будинку було здійснено монтаж інженерних мереж, їх регулювання, встановлення І ТП з лічильником та можливістю передачі параметрів споживання до тепломереж із використанням обладнання передових фірм світу – “Danfoss”, “Wilo”. itp (3)Договірна ціна становить 333 тисяч гривень, з яких мешканці сплатили тридцять відсотків, – пояснює фахівець. – Окупність ІТП становить три роки, однак очікуємо, що жителі побачать ефективність роботи ІТП вже після першого опалювального сезону.

А от мешканці багатопеоверхівки на бульварі Данила Галицького, 16 у рамках програми термомодернізації торцеву північну стіну будинку на бульварі Данила Галицького, 16 утеплили пінопластом та мінватними поясами. Такі ж роботи тривають у будинку на вулиці Лисенка, 8.

Для того, аби піднімати рівень знань українців про енергоефективність та про можливі варіанти втілення їх у життя, «Дні сталої енергії» стануть традиційним заходом. Відтак можна очікувати, що вже навесні  тернополян знову закликатимуть відвідати виставки, семінари та інші цікаві заходи, які навчатимуть економити енергоносії, а точніше – бути енергоефективними.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

vystavka (1)Довідка:  міські ініціативи для впровадження енергоефективних та енергозберігаючих заходів:

Дата Перелік заходів
грудень 2011, квітень 2012 встановлення індивідуальних теплових пунктів погодного регулювання в закладах управління освіти та науки
липень 2012 підписання Угоди мерів
липень 2012 членство в Асоціації “Енергоефективні міста України”
листопад 2013 прийняття Плану дій зі сталого енергетичного розвитку м. Тернополя до 2020р.
лютий 2014 створення сектору з питань енергозабезпечення
квітень 2014 участь у проекті USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні”
жовтень 2014 запровадження програмного забезпечення для моніторингу споживання енергоносіїв в бюджетних закладах міста
січень 2015 прийняття Програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду м. Тернополя на 2015-2020 роки
травень 2015 підписання із Державним агентством енергоефективності та енергозбереження України  Меморандуму про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків
листопад 2014-

жовтень 2015

участь у проекті Світового банку “Україна – трансформаційне підвищення енергетичної ефективності у містах”
у процесі впровадження муніципального ЕСКО
у процесі прийняття Програми про відшкодування населенню відсотків за користування “теплими” кредитами