27.04.2024 01:34
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Для кого обіцяють монетизувати субсидії на газ та чи впровадять абонплату за транспортування газу по магістральних газопроводах?

З червня сім’ї, які отримували субсидії на житлово-комунальні послуги і які використали за опалювальний сезон газу менше, ніж передбачалося соціальним нормативом, зможуть отримати за зекономлений газ гроші.
Про це 13 червня під час прес-конференції повідомив директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко. Він уточнив, що така можливість існує лише для громадян, що використовують у своїх помешканнях індивідуальне опалення.

«У цьому році ми передбачили можливість монетизації частини невикористаних субсидій для того, щоб стимулювати громадян до ощадливого споживання енергетичних ресурсів. Тобто кожна родина, яка має заощаджену суму субсидій за підсумками опалювального періоду, вже з червня має можливість звернутися в орган соціального захисту населення з відповідною заявою і отримати еквівалент вартості 100 кубічних метрів газу при використанні індивідуального газового опалення», – пояснив Музиченко.

За його словами, на сьогоднішній день таких громадян налічується близько 1,5 млн і вони включені у відповідні списки. Про можливості отримати кошти за зекономлений газ кожну таку сім’ю будуть інформувати органи соціального захисту населення.

«Зараз відбувається інформування цих громадян. І в перспективі за 1-2 місяці вони зможуть отримати на відкриті в банках рахунки або через пошту відповідні кошти», – каже Музиченко.

Також він зазначив, що перейти на монетизацію субсидій для всіх їх одержувачів, у тому числі і для користувачів центрального опалення, Україна зможе лише тоді, коли кількість субсидіантів стабілізується.

Несплата обов’язкового платежу у разі наявності зекономленої субсидії не призведе до нарахування боргу
У результаті перерахунку надавачами комунальних послуг невикористаних субсидій, який відбувся минулого місяця, платіжки за газ, електроенергію, воду та опалення з мінусом можливі лише у трьох випадках:

  • По-перше, заборгованість у червневій платіжці могла з’явитися у тих людей, які за травень не  сплатити рахунки за комунальні послуги.
  • По-друге, сім’ї, які споживають більше за надані їм соціальні нормативи повинні доплатити за фактично спожиту послугу.
  • По-третє, якщо у субсидіанта до початку опалювального сезону (2016-2017рр.) була накопичена заборгованість і не сплачена протягом зими. Така заборгованість субсидією не покривається і повинна сплачуватися субсидіантом самостійно.

Однак, якщо сім’я скористалася своїм законним правом і використала зекономлену у попередньому місяці субсидію у рахунок наступного комунального платежу, тобто скористалася так званою «переплатою» і не сплатила рахунок за опалення, водопостачання чи електроенергію, в тому числі обов’язковий платіж, це не може трактуватися постачальниками послуг як заборгованість з оплати комунальних послуг.

НКРЕКП вивчає можливість оплати за транспортування газу по магістральних газопроводах його постачальниками

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних (НКРЕКП), вивчає можливість оплати за транспортування газу по магістральних газопроводах його постачальниками.

Про це повідомила заступник директора департаменту НКРЕКП із регулювання відносин у нафтогазовій сфері Оксана Кривенко на зустрічі “Координаційної платформи операторів газорозподільних систем Енергетичного співтовариства” в Одесі в понеділок.

На сьогодні розглядається можливість оплати за точки виходу з магістральних газопроводів постачальниками газу… За такого варіанта, відповідно, зменшиться тариф на розподіл“, – сказала вона.

Як повідомлялося, розроблена раніше НКРЕКП методологія плати за розподіл газу (з урахуванням потужності) передбачає включення в неї, зокрема, вартості “виходу” з магістральних газопроводів.

Раніше Нацкомісія з державного регулювання у сферах енергетики і компослуг затвердила розмір абонентської плати за підключення до системи газопостачання.

Плату з 1 квітня повинні були платити споживачі щомісяця, незалежно від фактичного обсягу споживання. Абонплата буде нараховуватися на підставі приєднаної потужності кожного споживача (відповідно до типу газового лічильника). Та, через обурення українців таким нововведенням, комісія скасувала своє рішення про введення абонплати за газ, втім не відмовилася від ідеї стягувати плату за транспортування газу по магістральних газопроводах.

 

За даними сайтів www.msp.gov.ua, www.nerc.gov.ua