29.03.2024 13:10
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Дванадцятого квітня у Тернополі відбудеться перша акція із висаджування сакур

Завтра, 12 квітня, об 11.30 годині відбудеться перша акція із висаджування сакур у Тернополі. Проведуть захід у рамках святкування «Року Японії в Україні». Як зазначили у Посольстві Японії в Україні, в рамках “Кампанії 2500 сакур» в Тернополі планується висадити 40 дерев сакури, десять з яких буде висаджено завтра, а решту – в листопаді.

Висаджування сакури відбудеться за участю міського голови Сергія Надала неподалік Тернопільського замку з боку Тернопільського обласного клінічного перинатального центру “Мати і дитина” (пологового будинку на Замковій,10). Збір – поблизу ресторану “Максим”.

Як зазначив начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олег Соколовський, місце вибране недаремно, адже поряд – єдиний в Тернополі “Сад каменю”. Він розповідає, що ідея створення рокарію виникла давно, а близько десятка років тому розпочалося її втілення. У 2008 році в місті силами ландшафтного центру «Грінленд» (керівник – Руслан Чорній) було виконано роботи з висадження декоративних квітучих багаторічних зелених насаджень, зокрема, створено мініатюрний екзотичний ансамбль типу «Сад каменів» в італійському стилі на вул. Замковій поблизу Тернопільського замку). Для його створення спеціально було завезено каміння із Закарпаття. На даному об’єкті використали такі декоративні саджанці, як азалія японська, барбарис Тунберга, кипарисовик Лавсона, кизильник Даммера, ялиця корейська, бересклет Форчуна, ялівці китайський, звичайний, скельний, горизонтальний та лускатий, а також модрина Кемпфері, сосна гірська, верби Матсудана, козяча, спірея японська, туя західна, тис ягідний та інші. Оскільки рокарій – задоволення не з дешевих, то через через брак коштів тоді роботи так і не були завершені належним чином.

За продовження справи взявся громадський діяч Олександр Башта, який звернувся до управління житлово-комунального господарства з пропозицією доглядати за тернопільським «Садом каменю» і облагородив це місце.

Квітучі сакури, які висадять тут, доповнять атмосферу цього особливого місця.

“Тернопіль житлово-комунальний”