28.03.2024 12:53
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Актуально: зміни у наданні субсидій на природній газ

subsНещодавно ми повідомляли,  що уряд встановив єдину ціну на газ у розмірі 6,9 гривень за кубічний метр. Єдиний тариф за газ сприятиме зросту видобутку власного газу і енергетичній незалежності країни, заявив тоді прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. За словами прем’єр-міністра, саме збільшення видобутку власного газу і розвиток енергоефективних технологій є двома пріоритетними напрямками розвитку енергетичної галузі.

Звертатися по субсидії варто зараз, а не чекати до початку опалювального сезону

Директор ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» Віталій Бобрівець нагадує, що тернопільські споживачі можуть звертатися до управління соціальної політики Тернопільської міськради з ціллю оформлення субсидій на споживання природнього газу, особливо для тих, хто є користується індивідуальним опаленням. Однак, фахівець радить не зволікати. Зважаючи на досвід минулого року, варто взятися за оформлення субсидії вже зараз, а не з початком нового опалювального сезону, щоб не створювати зайвого ажіотажу.

  • З підвищенням тарифів на опалення й гарячу воду і з приведенням тарифів на газ до єдиного рівня, ми очікуємо, що тернополяни ще активніше будуть цікавитися можливістю оформлення субсидій. Адже і прем’єр-міністр України і профільні міністри неодноразово заявляли, що саме субсидії є головним інструментом допомоги соціально незахищеним верствам населення. Тому ми також закликаємо тернополян до оформлення субсидій, які допоможуть суттєво зекономити, – зазначає директор ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» Віталій Бобрівець. – При цьому, нагадуємо тернополянам, що урядом передбачені певні зміни при нарахуванні субсидій на газ. Ті, хто отримує субсидії, сьогодні не платять більше, навіть у тому разі, коли держава піднімає вартість газу.

Так, згідно з постановою КМУ №319 від 27 квітня 2016 року, частину невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 куб. метрів природного (в разі використання даних джерел енергії для індивідуального опалення) зараховуватимуть як оплату послуг, в тому числі обов’язкової частини платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.

 Що змінилося для отримувачів пільг і субсидій

У Тернополі субсидіями користуються   38 тисяч 285 домогосподарств, розповідає  начальник управління соціальної політики Тернопільської міськради Володимир Сулима.

  • До постанови Кабінету Міністрів України від 6.06.2014 р. № 409 “Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування” та інших документів, якими регулюється надання пільг та субсидії, 27 квітня внесені зміни, які набрали чинності  30 квітня 2016 року, – зазначає він. – Зміни, які передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 р №317, стосуються норм і коефіцієнтів для індивідуального опалення газом, які застосовуються при призначенні пільг та субсидій. зокрема:
    З метою приведення норм їх споживання комунальних послуг до реальних обсягів споживання зменшено соціальний норматив (норму використання природного газу) для індивідуального опалення з 7 до 5,5 куб.м на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць (в опалювальний період) – ця зміна буде врахована при наданні субсидії в наступний опалювальний період;

    – збільшено коригуючі коефіцієнти для індивідуального опалення природним газом для споживачів, які проживають у багатоповерхових будинках (на 5 і вищих поверхах).

Невикористана за опалювальний сезон сума субсидії повертається до бюджету

Володимир Сулима роз’яснює, що після закінчення опалювального сезону сума невикористаної субсидії на оплату послуг з централізованого опалення (теплопостачання) повертається виробником/виконавцем таких послуг до бюджету в повному обсязі на підставі акта звіряння, складеного разом із структурним підрозділом з питань соціального захисту населення; Частина невикористаної суми субсидії на оплату послуг індивідуального опалення (теплопостачання), що еквівалентна вартості (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії  (в  разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення), зараховується виконавцем/виробником як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.

Інша частина невикористаної   суми  субсидії  на  оплату  послуг індивідуального   опалення   (теплопостачання),  крім  коштів, що залишаються    на    рахунках    домогосподарства (зазначених вище),    повертаються виробником/виконавцем  таких  послуг  до  бюджету на підставі акта звіряння, складеного разом із структурним підрозділом з питань соціального захисту населення.

Поверненню до бюджету не підлягають суми нарахованих субсидій, але не використані внаслідок економного їх споживання за інші послуги, тобто, по водопостачанню та водовідведенню, електропостачанню на освітлення житла.

 

Нагадаємо, що Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 р №319, яка набрала чинності 30.04.2016, передбачено низку змін щодо призначення та надання субсидій, а також щодо визначення сукупного доходу при наданні пільг, а саме:
– право пільговика на отримання пільг з врахуванням доходів визначатиметься на 12 місяців (раніше – на 6 місяців).
– громадянам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг і звертаються за субсидією, пільги на період отримання субсидії не нараховуються.

Адміністрація ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»