29.03.2024 16:02
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Аераційний фонтан “Чайка” запрацює вже навесні

Тернопільські фонтани готові зимувати – у п’ятницю законсервували вже всі міські водограї. Та найбільше цього року, мабуть, тернополяни сумуватимуть за найновішим, цьогоріч побудованим, аераційним фонтаном, який отримав назву “Чайка” через його схожість крила саме цієї пташки. Помилуватися ним жителі та гості міста могли ще в суботу, адже у неділю почалася дощові опади. Як розповідає заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковський, який є творцем ідеї надання більшої естетики водограю завдяки влаштуванню світлової конструкції, основною метою всіх проведених робіт  є забезпечення аерації, тобто, насичення киснем води у ставі. Та захоплення тернополян і рекордна кількість світлин поблизу нової окраси міста у соцмережах красномовно переконують, що облаштування динамічного світла на форсунках не було зайвими.

– Фонтан є симетричним, кожна його сторона має довжину по 122 метри. Кожна форсунка облаштована прожектором, а їх  є 404, по 202 на кожній лінії фонтану. Обладнання, використане в будівництві системи аерації, фактично все замовлене з-за кордону, – розповідає Владислав Стемковський. – Цього року погода дозволила здійснити необхідні налаштування, а наступного ми плануємо  додати звукове оформлення та вдосконалити і урізноманітнити динаміку світла.

Нагадаємо, найдовший аераційний фонтан в Україні відкрили у Тернополі до дня міста. Струмінь води з кожної форсунки приблизно 9 метрів довжиною та майже 4 метри висотою.

Тернопіль житлово-комунальний

Фото – Антон Марчевський